BÄ°LGÄ°LER:
Bebek Ä°zlem
Aşı Uygulamaları
Gebe Takibi
Aile Planlaması
Laboratuvar
Raporlar




  • email
  • facebook
  • twitter
Online Hizmetler
  • VERDİĞİMÄ°Z HÄ°ZMETLER

    Aile Sağlığı Merkezimizde Verilen Hizmetlerin Listesi Buraya İçin Tıklayınız.
  • ÇALIÅžMA SAATLERÄ°MÄ°Z

    Hekimlerimizin Çalışma Saatleri İçin Buraya Tıklayınız.
  • VATANDAÅž REHBERÄ°

    Aile Sağlığı Merkezimizde İşlemleri Nasıl yapabileceğinize Dair Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiniz.
  • HÄ°ZMET STANDARTLARI TABLOSU

    Hizmet Standartları Tablosu İçin Buraya Tıklayınız.
  • DOKTORUNUZA SORUN

    Aile Hekiminize Soru Sormak İçin Buraya Tıklayınız.
Ana Sayfa > Aile HekimliÄŸi Türkiye'de Ortalama YaÅŸam Süresini 10 Yıl Uzattı' [Geri]   
Aile Hekimliği Türkiye'de Ortalama Yaşam Süresini 10 Yıl Uzattı'

Aile hekimliÄŸi Türkiye'de ortalama yaÅŸam süresini 10 yıl uzattı'SAMSUN Aile Hekimleri DerneÄŸi BaÅŸkanı Dr. Orhan AydoÄŸdu, Türkiye'de ortalama yaÅŸam süresinin 2000 yılında 68 iken 2016 yılında aile hekimliÄŸi uygulamasının yaygınlaÅŸmasıyla ortalama 78'e yükseldiÄŸini söyledi.

Aile hekimliÄŸi Türkiye'de ortalama yaÅŸam süresini 10 yıl uzattı'

SAMSUN Aile Hekimleri DerneÄŸi BaÅŸkanı Dr. Orhan AydoÄŸdu, Türkiye'de ortalama yaÅŸam süresinin 2000 yılında 68 iken 2016 yılında aile hekimliÄŸi uygulamasının yaygınlaÅŸmasıyla ortalama 78'e yükseldiÄŸini söyledi.

Aile HekimliÄŸi Federasyonu (AHEF) tarafından düzenlenen 9. Uluslararası Katılımlı Aile HekimliÄŸi Kongresi, Antalya'nın Serik ilçesi Belek Turizm Merkezi'nde gerçekleÅŸtirildi. Kongre açılışında Samsun Aile Hekimleri DerneÄŸi BaÅŸkanı Dr. Orhan AydoÄŸdu, aile hekimliÄŸinin baÅŸladığı 2005 yılında bugüne veriler paylaÅŸtı.

'YAÅžAM SÜRESÄ° 10 YIL ARTTI'

Dr. Orhan AydoÄŸdu, 2004 yılında Türkiye'de 8 bin 929 kızamık vakasının olduÄŸunu, aile hekimliÄŸinin ardından aşılama oranlarının yükseldiÄŸini, 2010 yılında hiç kızamık vakası görülmediÄŸini belirtti. Türkiye'de ortalama yaÅŸam süresinin 2000 yılında 68 iken aile hekimliÄŸi uygulamasının yaygınlaÅŸmasıyla 2016 yılında ortalama yaÅŸam süresinin 78'e yükseldiÄŸini kaydeden Dr. AydoÄŸdu, Aşılama oranlarında Almanya, Fransa, Ä°ngiltere, Belçika gibi ülkelerin önüne geçtik. Anne - bebek ölümleri azaldı, izlem sayıları arttı ve tarama programları uluslararası standartlara geldi dedi.

SAÄžLIK HABERCÄ°LİĞİNDE UZMANLAÅžMANIN ÖNEMÄ°NE DÄ°KKAT ÇEKÄ°LDÄ°

Kongre kapsamında düzenlenen medya panelinde ise Demirören Haber Ajansı saÄŸlık muhabiri Buse Özel de sunum yaptı. SaÄŸlık haberciliÄŸinde uzmanlaÅŸmanın önemine dikkati çeken Özel, saÄŸlık haberlerinde etik ilkelere vurgu yaptı. Özel, sosyal medyanın zaman zaman dezenformasyona neden olabildiÄŸini ve bu nedenle habercilerin hem hızlı hem doÄŸru haberi vermek için mücadele ettiÄŸini belirtti. Oturumda Anadolu Ajansı Ä°stanbul Bölge Müdürü Hüseyin Altınalan, sozcu.com.tr saÄŸlık editörü Eser Akgül ve haberturk.com saÄŸlık editörü Demet Demirkır da birer konuÅŸma yaptı.

'ÇOCUKLUK ÇAÄžI AÅžILAMALARINDA DÜNYADA 1'Ä°NCÄ° SIRADAYIZ'

Kongrenin basın toplantısında konuÅŸan AHEF BaÅŸkanı Dr. H. Åženol Atakan ise AHEF Kongresi'nin bu seneki temasının 'SaÄŸlıklı YaÅŸayan, SaÄŸlıklı YaÅŸlanan Türkiye' olduÄŸunu belirtti. 2005 yılında pilot uygulamayla baÅŸlayan aile hekimliÄŸinin 2010 yılında tüm ülkeyi kapsayacak hale geldiÄŸine deÄŸinen Dr. Atakan, Aile hekimliÄŸi ile toplumda bebeklik ve çocukluk çağı aşılamalarında dünyada 1'inci sıraya çıkacak ÅŸekilde aşılama saÄŸlandı. Koruyucu saÄŸlık hizmetleri geliÅŸti ve vatandaÅŸ uygulamayı kabullendi. Kamuda saÄŸlık alanındaki en yüksek memnuniyet sıralamasında aile hekimliÄŸi en baÅŸta yer alıyor diye konuÅŸtu.

Kongreye 700 aile hekimin katıldığı vurgulayan Dr. Atakan, saÄŸlıkta ÅŸiddete de vurgu yaparak ÅŸunları söyledi

Aile HekimliÄŸi sayesinde ülkemizde anne bebek ölümleri azalmış, aşılama oranları artmış, hasta takibi çok üst düzeye çıkartılmıştır. Ancak aradan geçen zamanda Aile hekimleri, aşırı iÅŸ yükü, hak kayıpları ve saÄŸlıkta ÅŸiddet sebebiyle yıprandılar, tükendiler. Biz bu sorunlarımızı yetkililere büyük bir sesle aktarırken TBMM'den saÄŸlıkta ÅŸiddeti azaltacak caydırıcı nitelikte bir yasa geçmesini istedik, aile hekimlerine asli iÅŸleri dışında yüklenen ek görevlerin alınmasını istedik, aile hekimlerinin hak kayıplarının telafi edilmesini istedik. Bunları Edirne'den Kars'a köyler dahil olmak üzere yurdun her noktasında görev yapan aile hekimleri adına istedik. Ancak geçen haftalarda TBMM'ne gelen yasa teklifi biz AHEF dahil olmak üzere, hiçbir meslek kuruluÅŸunun fikri dahi alınmadan hazırlanmıştır ve açıkça söylüyorum bu yasa tasarısı büyük bir hayal kırıklığıdır.

'SAĞLIKTA ŞİDDET'

Yasanın 24. maddesinin saÄŸlıkta ÅŸiddeti caydıracak içeriÄŸe sahip olmadığını ifade eden Dr. H. Åženol Atakan, Görevi başında ÅŸiddete uÄŸrayan hekime sadece karakola gitme ifaden iÅŸ yerinde alınsın denmektedir. Bu mudur saÄŸlıkta ÅŸiddeti caydırmaya yönelik tedbir dedi.

'HEKÄ°M SEÇME ÖZGÜRLÜÄžÜ KALKIYOR'

Yasa teklifi ile artık bireylerin kendi aile hekimlerini seçme özgürlüÄŸünün ortadan kalktığını vurgulayan Dr. Atakan, Yasanın bu hali ile geçmesi durumunda SaÄŸlık Bakanlığı bireylerin isteÄŸi ya da onayı olmaksızın aile hekimini deÄŸiÅŸtirebilecek. Bu açıkça bireyin hekim seçme özgürlüÄŸünün elinden alınmasıdır ve kabul edilebilir hiçbir yanı yoktur diye konuÅŸtu.



DÄ°ÄžER DUYURULAR



Nöbetçi Eczane